כל אחד הוא יחיד ומיוחד, ולכן רק תפריט בהתאמה אישית יבטיח את התוצאות הרצויות
ישנם לא מעט מקרים בהם אדם שרוצה לשנות את הרגלי התזונה שלו מאמץ דיאטה שחבר נשבע כי היא שינתה לו את החיים, מנסה להיצמד לתפריט קבוע שפורסם בעיתון או מבקש מדיאטנית שתגיד לו מה כדאי לעשות אבל "על רגל אחת". הרצון לעבור לתזונה נכונה יותר הוא כמובן מבורך – אבל אנחנו חושבות שהדרך הזו, של "נוסחת קסם" שמתאימה לכל אחד, אינה נכונה. תפריט שהומלץ והתגלה כמוצלח עבור האמא לא בהכרח יתאים לבתה המתבגרת, וגם אימוץ "עיוור" של דיאטה של חבר, שכן או בן דוד עלול לא להוביל לתוצאות המקוות.
מה כן? התאמה אישית של התפריט, שהרי כל אחד מאיתנו יחיד ומיוחד. השוני בינינו מחייב הנחיות אינדיבידואליות וגיבוש תפריט ספציפי לכל אדם, תוך מתן תשומת לב לפרמטרים הבאים:
מה טעים לך?
תזונה נכונה מתחילה באהבה. אמנם לא כל מאכל אפשר לאכול כמה שרוצים ומתי שרוצים, אבל למי שאוהב דגים מומלץ לשלב מנות שכאלה בתזונה שלו, ולהיפך: אם אדם מסוים סולד ממאכלי ים אין טעם להציע לו תפריט שכולל דגים.
באופן דומה יש האוהבים את הקינוחים שלהם מתוקים ויש המעדיפים מאפים ופיצוחים, לכל אחד ואחת יש את המנה שהוא לא מוכן לוותר עליה בשום פנים ואופן, ומאחר שבאופן כללי הסיכוי שנתמיד בתפריט שלא מסב לנו גם הנאה הוא נמוך אין טעם לאמץ דיאטה שלא מתאימה להעדפותיכם.
איך בנוי סדר היום שלך?
יש אנשים שרגילים לשתיים או שלוש ארוחות גדולות ביום ויש מי שמעדיף מספר רב יותר של ארוחות קטנות המפוזרות לאורך כל היום. חשוב להתאים את התזונה גם לפי העדפה זו.
בהקשר זה יש לתת את הדעת במיוחד גם על הפעילות הגופנית: יש מי שמשחקים כדורסל פעמיים בשבוע, יש היוצאים לצעדות יומיומיות, יש המשכימים קום בשבתות על מנת לדווש ויש מי שלא מבצע בכלל פעילות ספורטיבית – ההרגלים משפיעים משמעותית על סך הוצאת הקלוריות של האדם ועל מבנה גופו (למשל אחוז רקמות שריר ביחס לרמות שומן), ועל כן רצוי לקחת גם אותם בחשבון כשמתכננים תזונה נכונה.
רגישויות ואלרגיות
חלקנו סובלים מרגישות, למשל ללקטוז (סוכר החלב) או לפרוקטוז (סוכר הפירות). בהתאם מאכלים שלאחד מספקים נחת, שובע וערכים תזונתיים חיוניים גורמים לשני אי נוחות, נפיחות ואף כאבי בטן קשים.
בנוסף חלק מהאוכלוסייה סובלת מאלרגיות שונות למזונות כגון בוטנים, חלב, שומשום ועוד. תפריט שכולל מאכל בעל רכיבים אליהם האדם אלרגי עלול להיות מסוכן במיוחד עבורו!
מצב משפחתי ומצב תעסוקתי
תכולת המקרר של אמא ל-3 ילדים שונה לחלוטין מזו של רווקה שגרה בגפה, וגם אופי הארוחות אינו דומה כלל, כך שגם אם הן בנות אותו גיל ובעלות אותו גובה ומשקל אין שום סיבה שהן ייצמדו לתפריט זהה.
באופן דומה גם אופי העבודה מכתיב התייחסות ייחודית לכל אדם: ההרגלים התזונתיים של מי שעובד בחנות בקניון לא יכולים להיות זהים לאלה של מי שעובדת במשרד שמצויד במטבחון או לאלה של נהג מונית שנמצא כל היום בדרכים.
נתונים פיסיים ובדיקות דם
המשקל שלנו מושפע ממגוון גורמים: גיל, מגדר (אישה או גבר), גובה, מבנה גוף, גנטיקה ועוד, וגם התזונה שלנו צריכה לקחת את כל אלה בחשבון.
בנוסף חשוב מאוד להתייחס לתוצאות בדיקות דם עדכניות כשבונים תזונה חדשה: האם רמת הסוכר תקינה? מהו פרופיל השומנים (טריגליצרידים, כולסטרול)? האם יש בגוף מספיק ברזל? כיצד נראים תפקודי הכליה והכבד? ועוד.
דבקות במטרה
יש אנשים שמסוגלים להציב מטרות ארוכות טווח ולהתקדם אליהן כשהם ממוקדים ולא מביטים כלל לצדדים, ואילו לאחרים מתאימות יותר ריצות למרחקים קצרים. יש מי שעומד בקלות בכל יעד הקשור לעבודה או לימודים אבל מתקשה לעשות זאת בתחומים אחרים, למשל פנאי או משפחה.
היכולת להסתגל לדפוסי אכילה חדשים וקצב השינויים האופטימלי משתנים אף הם מאדם לאדם, ומאחר שהמפתח להצלחה הוא התמדה, הרי שחשוב להתייחס גם אל מרכיבי האישיות הרלוונטיים כשמתכננים לכל אדם תזונה נכונה.
ולא לשכוח את החיידקים שלנו…
לא רק טעמים אהובים, הרגלים, רגישויות, נתונים פיסיים ומרכיבי אישיות: לכל אדם יש פרופיל אחר של קהילות חיידקים בגוף, והוא משפיע על האופן שבו מעוכלים ונספגים רכיבי המזון השונים. כך למשל שתיית קפה עשויה להשפיע לטובה על אחד ולהזיק לאחר, ואפילו מזונות בריאים כמו דגנים מלאים יכולים להשפיע על כל אדם בדרך אחרת.
לכל אחד ממרכיבים אלה משקל ביצירת תפריט שיתאים לכם אישית, ואת התכנון והבנייה של תפריט זה כדאי להתחיל בהקשבה לגוף: נסו לזהות מהם המאכלים שמיטיבים אתכם, ואילו מאכלים פחות טובים עבורם. זהו את המזונות שלא גורמים לאי נוחות במערכת העיכול. זהו את הרגלי האכילה שעוזרים לכם ליהנות מתחושת שובע לאורך כל היום – והכי חשוב, את המאכלים שגם טעימים לכם.